Banki mleka kobiecego działają na podobnej zasadzie jak stacja krwiodawstwa, z tą różnicą, że ochotniczki nie oddają krwi dla potrzebujących, a nadmiar mleka dzieciom, które z różnych względów nie dostają go od swojej rodzicielki. Pokarm trafia do wcześniaków, u których mam jeszcze nie ruszyła na dobre produkcja mleka. Odbiorcami są również dzieci, które ze względu na zbyt małą ilość pokarmu u matki, muszą być dokarmiane modyfikowanymi mieszankami. Laktaria to także doskonałe miejsce dla kobiet, które urodziły chore dziecko lub same z powodu choroby nie mogą w ogóle karmić pociechy piersią.
Banki mleka to nowoczesne, profesjonalne laboratoria przyjmujące mleko od karmiących naturalnie matek. Pokarm poddawany zostaje szczegółowym analizom oraz pasteryzacji (w uwagi na bezpieczeństwo) i przechowują w odpowiednich warunkach, aby na końcu dostarczyć je do potrzebujących dzieci.
Dawczynią banku mleka kobiecego może zostać każda zdrowa i naturalnie karmiąca mama, która zmaga się z nadprodukcją mleka. Nie może posiadać nałogów typu palenie papierosów, picie nadmiaru kawy itp.
Pierwszy krok to telefoniczny kontakt z wybranym Bankiem Mleka Kobiecego. Podczas wstępnej kwalifikacji umawiamy się na wizytę w placówce, na którą należy zabrać aktualne wyniki badań dotyczących zakażenia wirusem HIV, HCV, HBs, WR (kiła). Jeśli badania są nieaktualne, na miejscu zostanie nam pobrana próbka krwi. Gdy wyniki badań serologicznych będą w porządku, czeka nas wizyta u ginekologa, który przeprowadzi z nami wywiad dotyczący stanu naszego zdrowia, przyjmowanych leków itp. Pozytywne przejście tych etapów zaowocuje zakwalifikowaniem do laktarium jako dawczyni.
Współpraca z Bankiem Mleka będzie wymagać od nad oddania np. co najmniej 5 butelek po 130 ml pokarmu, każda w ciągu 14 dni. Musimy się też zadeklarować, że jesteśmy skłonne do długotrwałej współpracy, czyli oddania np. minimum 25 butelek mleka przez cały okres bycia dawczynią.
Nie musimy codziennie fatygować się do placówki – wystarczy zgłosić to, aby pracownik odebrał od nas osobiście butelkę. W tej sytuacji należy odciągnąć mleko i przechowywać je w formie zamrożonej. Pamiętajmy, że oddawanie pokarmu do banku mleka nie wiąże się z żadnymi profitami – nie dostaniemy za to pieniędzy czy innych rzeczy materialnych.
Pojemniki niezbędne do przechowywania odciągniętego mleka znajdziesz TUTAJ.
Mówiąc o laktariach, nie można pominąć kwestii tego, że w internecie można znaleźć ogłoszenia o sprzedaży mleka naturalnego. Jednak takie działania są nielegalne i wiążą się z dużym ryzykiem dla dziecka, wynikającym z przyjmowania mleka z niesprawdzonego źródła.
W przypadku Banków Mleka mamy do czynienia z organizacjami non-profit w formie profesjonalnych laboratoriów. Ponadto w tym przypadku pokarm jest zarówno pobierany bezpłatnie, jak i udostępniany potrzebującym bez dodatkowych opłat. Legalne banki mleka działają m.in. w Warszawie na Oddziale Klinicznym Neonatologii w Samodzielnym Publicznym Szpitalu Klinicznym im. prof. W. Orłowskiego, a także w Rudzie Śląskiej w Ośrodku Perinatologicznym Szpitala Miejskiego oraz w Toruniu – Bank Mleka Kobiecego w Wojewódzkim Szpitalu Zespolony im. L. Rydygiera.
Swoje pierwsze urodziny 25 stycznia tego roku obchodził też Regionalny Bank Mleka Kobiecego w Szpitalu Specjalistycznym im. Świętej Rodziny w Warszawie. W ciągu 12 miesięcy laktarium nawiązało współpracę z 50 honorowymi dawczyniami, uzyskało 2000 butelek pasteryzowanego, przebadanego pokarmu z 228 litrów mleka, a z zasobów banku skorzystało prawie 400 maluszków z kilku szpitali. Więcej informacji o placówce znajdziecie na stronie bankmleka.pl. Tam też uzyskacie więcej informacji dot. działania Fundacji Bank Mleka Kobiecego.
Wprawdzie każda placówka określa indywidualne zasady korzystania z banków mleka, jednak na razie o mleko kobiecie z laktariów nie mogą starać się matki, które z przyczyn zdrowotnych nie są w stanie/nie powinny karmić piersią, ale u ich dzieci nie ma przeciwwskazań, aby piły modyfikowane mieszanki. Aktualnie w pierwszej kolejności pokarm otrzymają wcześniaki i dzieci chore, którym brakuje mleka od biologicznej matki.
Dzięki rozwojowi technik przetwarzania mleka kobiecego, stosowanie profesjonalnych urządzeń do analizy składu pokarmu i systemów monitorowania bezpieczeństwa żywności oraz zmianie standardów epidemiologicznych, które wykluczają ryzyko zakażenia pasteryzowanym mlekiem, korzystanie z laktariów jest bezpieczną formą pozyskania tego niezbędnego produktu.