Data publikacji:

Czy można jeść grzyby w ciąży? Odpowiedź cię zaskoczy

Panuje przekonanie, że jedzenie grzybów w ciąży może być szkodliwe dla mamy i rozwijającego się dziecka. Specjaliści są jednak odmiennego zdania. Jeśli lubisz grzyby i odmawiasz sobie ich ze względu na odmienny stan, mamy świetną wiadomość – możesz, a nawet powinnaś je jeść!

grzyby w ciąży

Wiele osób sądzi, że grzyby powinny zostać wykluczone z jadłospisu ciężarnej. To twierdzenie ma jednak niewiele wspólnego z prawdą. Grzyby w ciąży nie są szkodliwe, a wręcz przeciwnie – dostarczają organizmowi przyszłej mamy wielu cennych składników mineralnych.

Sprawdź również, przeziębienie w ciąży - wskazówki jak sobie poradzić.

Grzyby w ciąży – źródło składników odżywczych

Inny mit na temat grzybów głosi, że są one niczym innym, jak źródłem pustych kalorii. Trzeba jednak wiedzieć, że grzyby posiadają wiele składników odżywczych, które przyczyniają się do ogólnej poprawy zdrowia.

  • Grzyby to źródło witamin z grupy B, a przede wszystkim tiaminy i niacyny. Te substancje wpływają bardzo korzystnie na rozwijający się układ nerwowy płodu.
  • Grzyby leśne posiadają również sporo witaminy A. Spotkasz ją głównie w gatunkach o lekko pomarańczowym zabarwieniu (np. w kurkach).
  • Jedząc grzyby w ciąży, dostarczysz sobie również żelaza oraz selenu – pierwiastki niezwykle istotne w diecie kobiety ciężarnej. Spożywanie grzybów uchroni cię przed niedoborem tych istotnych składników.

Jak przyrządzone grzyby można jeść w ciąży?

Jak się okazuje, jedną z najważniejszych kwestii pozostaje sposób przyrządzenia grzybów. Trzeba bowiem pamiętać, że posiadają one specyficzny rodzaj białka, którego budowa nie odpowiada w stu procentach białku zwierzęcemu, ani roślinnemu. Sprawia to, że grzyby mogą być ciężkostrawne.

Najlepiej jest przyrządzać grzyby duszone w sosie własnym – takie okażą się najmniejszym obciążeniem dla żołądka. Unikaj łączenia grzybów z tłustymi mięsami, śmietaną i innymi produktami, które wpływają na ich ciężkostrawność. Niezbyt dobrym rozwiązaniem będą też smażone grzyby w ciąży.

Grzyby warto łączyć z wszelkiego rodzaju ziołami i przyprawami. Przyszłe mamy mogą jeść również zupy grzybowe, przygotowywane na bazie bulionów. Bezpieczne są także suszone i marynowane grzyby w ciąży.

Jakie grzyby można jeść w ciąży?

W ciąży warto wybierać przede wszystkim te grzyby, które mają wysoką zawartość składników odżywczych. Z reguły są to gatunki o ciemnym zabarwieniu. Przyszłe mamy powinny sięgać m.in. po smardze, grzyby crimini lub portobello. Szczególnie korzystne są boczniaki, bogate w kwas foliowy, który chroni płód przed wadami układu nerwowego.

Oczywiście, w ciąży możesz wybierać również bardziej popularne grzyby jadalne, takie jak kurki, podgrzybki, maślaki czy pieczarki.

Grzyby w ciąży? Tylko ze sprawdzonych źródeł

Planujesz wybrać się na grzyby w ciąży? Rób to tylko wówczas, jeśli możesz poszczycić się szeroką wiedzą w tym zakresie. Pamiętaj, że wiele gatunków grzybów trujących do złudzenia przypomina jadalne gatunki.

Najbezpieczniejszym rozwiązaniem będzie sięganie po grzyby pochodzące ze sprawdzonych źródeł. Jeśli nie jesteś pewna, czy dobrze rozpoznajesz dany gatunek, lepiej zostaw go w spokoju, a grzyby zakup w sklepie spożywczym.

Jedz ulubione grzyby w ciąży

Jedzenie grzybów w ciąży jest bezpieczne, dlatego jeśli za nimi przepadasz, nie musisz odmawiać sobie tej przyjemności. Zwłaszcza, że są one źródłem substancji korzystnych zarówno dla mamy, jak i dla dziecka. Nie warto jednak z nimi przesadzać – grzyby w nadmiarze okażą się ciężkostrawne.

Autorka: Joanna Stanuch