Mazurki wielkanocne – sprawdzone przepisy
Mazurek to ciasto, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Wyróżniamy wiele rodzajów tego wypieku – mazurki kruche, ucierane, bez pieczenia, drożdżowe, z czekoladą i kajmakiem. Wystarczy tylko upiec spód i udekorować go ulubioną polewą i dodatkami.
Nie wiesz, jaki mazurek wielkanocny upiec w tym roku na Święta? Sp róbuj naszych 4 sprawdzonych przepisów!
Mazurek kajmakowy – przepis na tradycyjny mazurek wielkanocny
Składniki na kruchy spód:- 2 szklanki mąki
- 200 g masła
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 1 żółtko
- ew. 1 łyżka kwaśnej śmietany
Masło pokrój na kawałeczki i włóż do miski. Dodaj pozostałe składniki oprócz śmietany – jeśli ciasto będzie za suche, dodaj również kwaśną śmietanę. Całość rozcieraj palcami, tworząc kruszonkę, a następnie zagnieć gładką kulę ciasta. Schładzaj ją w lodówce przez 30 minut. Następnie ciasto rozwałkuj i wylep nim natłuszczoną blachę. Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 20 minut.
Składniki na wykończenie:- 1 puszka kajmaku (lub domowy kajmak z mleka długo gotowanego z cukrem)
- 100 g ulubionych orzechów
- 2 garści rodzynek
Na upieczonym spodzie rozsmaruj masę kajmakową. Udekoruj bakaliami. Ciasto przechowuj w lodówce.