Data modyfikacji:

Mazurek – przepisy na tradycyjne ciasto wielkanocne

Szukasz pomysłu na pyszny mazurek wielkanocny? Istnieje wiele rodzajów tego pysznego ciasta. Kajmakowy, czekoladowy, orzechowy, a może chałwowy? Sprawdź nasze niezawodne  przepisy na mazurki wielkanocne i wybierz coś dla siebie!
przepisy na tradycyjny mazurek wielkanocny

Mazurki wielkanocne – sprawdzone przepisy

Mazurek to ciasto, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Wyróżniamy wiele rodzajów tego wypieku – mazurki kruche, ucierane, bez pieczenia, drożdżowe, z czekoladą i kajmakiem. Wystarczy tylko upiec spód i udekorować go ulubioną polewą i dodatkami.

Nie wiesz, jaki mazurek wielkanocny upiec w tym roku na Święta? Sp róbuj naszych 4 sprawdzonych przepisów!

Mazurek kajmakowy – przepis na tradycyjny mazurek wielkanocny

Składniki na kruchy spód:
  • 2 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • ew. 1 łyżka kwaśnej śmietany
Masło pokrój na kawałeczki i włóż do miski. Dodaj pozostałe składniki oprócz śmietany – jeśli ciasto będzie za suche, dodaj również kwaśną śmietanę. Całość rozcieraj palcami, tworząc kruszonkę, a następnie zagnieć gładką kulę ciasta. Schładzaj ją w lodówce przez 30 minut. Następnie ciasto rozwałkuj i wylep nim natłuszczoną blachę. Piecz w 180 stopniach Celsjusza  przez ok. 20 minut.
Składniki na wykończenie:
  • 1 puszka kajmaku (lub domowy kajmak z mleka długo gotowanego z cukrem)
  • 100 g ulubionych orzechów
  • 2 garści rodzynek
Na upieczonym spodzie rozsmaruj masę kajmakową. Udekoruj bakaliami. Ciasto przechowuj w lodówce.

Czytaj również: Jak zrobić domowy tort?

Tradycyjny mazurek wielkanocny z lukrem – dla miłośników klasyki

Składniki na ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 1,5 kostki masła
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g mielonych migdałów
  • 3 ugotowane żółtka
  • szczypta soli
  • 1 surowe żółtko
Masło posiekaj na kawałeczki i umieść w misce. Dodaj pozostałe składniki (oprócz surowego żółtka) i zagnieć gładką kulę ciasta. Schładzaj w lodówce przez 30 minut. Następnie podziel ciasto na dwie części – większą i mniejszą. Większą rozwałkuj i wylep nią natłuszczoną blachę. Mniejszą również rozwałkuj i wykrawaj radełkiem cienkie pasy. Utwórz z nich kratkę na wierzchu ciasta.

Surowe żółtko roztrzep z odrobiną wody i posmaruj nim ciasto. Całość piecz w 180 stopniach Celsjusza  przez ok. 30-40 minut.
Składniki na wierzch:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny
  • kandyzowane wiśnie
  • posiekane migdały
Z cukru pudru i soku z cytryny przygotuj gęsty lukier. Wyłóż go na przestudzone ciasto. Udekoruj wiśniami i bakaliami.

Mazurek czekoladowy z bakaliami – idealny mazurek dla czekoladoholików

Składniki na kruchy spód:
  • 2 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • ew. 1 łyżka kwaśnej śmietany
Masło pokrój na kawałeczki i włóż do miski. Dodaj pozostałe składniki oprócz śmietany – jeśli ciasto będzie za suche, dodaj również kwaśną śmietanę. Całość rozcieraj palcami, tworząc kruszonkę, a następnie zagnieć gładką kulę ciasta.

Schładzaj ją w lodówce przez 30 minut. Następnie ciasto rozwałkuj i wylep nim natłuszczoną blachę. Piecz w 180 stopniach Celsjusz a przez ok. 20 minut.

Składniki na wierzch:
  • 200 g mlecznej lub deserowej czekolady (dodaj taką, jaką lubisz)
  • 180 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
  • 100 g prażonych orzechów laskowych
  • suszone śliwki, rodzynki lub inne ulubione bakalie
Czekoladę połam na kawałeczki i umieść w misce. Śmietankę zagotuj z masłem w rondelku. Gorącą mieszankę wlej do czekolady. Po 3 minutach wymieszaj – czekolada powinna się rozpuścić, a całość utworzy gładką masę. Polewę wylej na ostudzony spód. Udekoruj orzechami i ulubionymi bakaliami.

Mazurek chałwowy z wiśniami – dla fanów eksperymentowania w kuchni

Składniki na kruchy spód sezamowy:
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki ziaren sezamu
  • 200 g masła
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
Masło pokrój na kawałeczki i włóż do miski. Dodaj pozostałe składniki. Całość rozcieraj palcami, tworząc kruszonkę, a następnie zagnieć gładką kulę ciasta. Schładzaj ją w lodówce przez 30 minut. Następnie ciasto rozwałkuj i wylep nim natłuszczoną blachę. Piecz w 180 stopniach Celsjusza  przez ok. 20 minut.

Składniki na wierzch:
  • 300 g chałwy o ulubionym smaku
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ulubione orzechy
  • 1 słoik wiśni kandyzowanych lub wiśni w syropie
Śmietankę przełóż do garnuszka. Dodaj pokruszoną chałwę i podgrzewaj, mieszając trzepaczką, aż całość utworzy gładką masę. Dodaj cukier puder do smaku. Masę wyłóż na wystudzony spód. Mazurek udekoruj orzechami i wiśniami.
Autorka: Olga Wacholc