Czas na pierwszą zupkę nadchodzi ok. 6. miesiąca życia maluszka. Pierwsza zupka dla niemowlaka powinna składać się z jednego składnika oraz odrobiny tłuszczu. Może to być oliwa z oliwek, która ułatwi wchłanianie witamin i minerałów lub wysokiej jakości masełko. Przygotowanie przecieru jest niezwykle proste i z pewnością nie sprawi kłopotu żadnej mamie.
Pamiętajmy, że warzywa muszą być kupione od sprawdzonego dostawcy, najlepiej na lokalnym bazarku, lub zebrane z własnego ogródka. Na pierwsze smaki dla niemowlaka idealnie sprawdzają się marchewki, ziemniak czy dynia. Dzięki temu na bieżąco może obserwować reakcję dziecka na dane warzywo i ewentualną alergię. Po ok. 4 dniach możemy wprowadzić kolejne warzywo, a w dalszej kolejności stopniowo wzbogacać przeciery o inne warzywa, owoce, a następnie mięsko czy żółtko.
Gotujemy niewielką ilość wody około 100-150 ml w małym garnuszku. Następnie na wrzątek wrzucamy obraną i pokrojoną marchewkę. Gotujmy ją około 15 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodajmy masełko. Marchewkę razem z wywarem miksujemy blenderem. Jeśli przecier jest zbyt gęsty, dolewamy odrobinę wody przeznaczonej dla niemowląt. Przecier podajemy maluszkowi po ostygnięciu. Przepis możemy modyfikować, zmieniając warzywo.
Miąższ dyni zalewamy w małym garnuszku trzema łyżkami wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż do miękkości (około 15 minut). Miksujemy blenderem. Jeśli przecier okaże się za gęsty dodajemy przegotowaną wodę, jeśli za rzadki – kleik ryżowy. Podajemy maluchowi po ostudzeniu.
Warzywa dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, obieramy i opłukujemy, kroimy w drobną kostkę. Wodę gotujemy i na wrzątek wrzucamy przygotowane warzywa. Gotujemy pod przykryciem ok. pół godziny. Odcedzamy warzywa, ale nie wylewamy wywaru! Warzywa miksujemy w blenderze, dodajemy razem z kleikiem do wywaru. Doprowadzamy całość do zagotowania. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i dokładnie mieszamy.
Pamiętajmy, że do zupek dla niemowlaków nie dodajemy cukru ani soli!
Szeroki wybór najlepszej jakości oliwy z oliwek znajdziesz TUTAJ.