Data modyfikacji:

4 przepisy na zdrowe jesienne desery z dyni

Autor:

Nazywana jest królową jesiennych warzyw, a od kilku lat bije rekordy popularności. Na szczęście, bo dynia to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Przedstawiamy kilka przepisów na zdrowe desery z dyni. Osłodźcie całej rodzinie jesienne popołudnia i weekendy.

Dynia jest charakterystycznym warzywem. Do tej pory bardzo dużo osób kojarzyło ją wyłącznie z halloweenowymi lampionami, podziwianymi na ekranach telewizorów i komputerów. A przecież przez wiele lat była podstawowym składnikiem naszej kuchni. Dziś na szczęście znów wróciła do łask, a wraz z nią tysiące smakowitych pomysłów na zdrowe posiłki. I rzeczywiście, przy niewielkim wysiłku i nakładzie finansowym można z niej wyczarować niezwykłe pyszności w zaciszu własnej kuchni. Będzie zajadać się nimi cała rodzina!

Jeśli chcecie poznać właściwości odżywcze i zdrowotne dyni, to zajrzyjcie do krótkiego, ale treściwego artykułu z serii "Alfabet zdrowia" (KLIK). A po lekturze bierzemy maluchy i biegniemy do kuchni!

Zanim zaczniesz

We wszystkich przepisach wykorzystujemy mus z dyni. Jak go wykonać?

Dynię przekrawamy na pół i oczyszczamy z pestek. Nie wyrzucajcie ich - umyjcie je i osuszcie. Później możecie podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Surowe smakują równie dobrze.

Wracając do musu: blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub folią. Kładziemy na niej połówki/ćwiartki dyni skórką do dołu i wstawiamy do rozgrzanego do 180 st. piekarnika. Cząstki pieczemy do miękkości. Wyciągamy je i studzimy. Później za pomocą łyżki wydobywamy miąższ i miksujemy go blenderem.

Na jedzeniu dyni korzysta cała rodzina. Warzywo jest tanie, a dzięki dużej zawartości błonnika bardzo sycące. Powinno stać się również ulubieńcem kobiet w ciąży, gdyż łagodzi mdłości.

1. Słodkie smoothie dyniowe a la pumkin pie

Składniki:

  • 3/4 szklanki musu z dyni
  • 1 mały banan (obrany, pokrojony w plastry i zamrożony)
  • 1/2 lub 3/4 szklanki mleka roślinnego [domowe przepisy na mleko roślinne znajdziesz tutaj]
  • cynamon, gałka muszkatołowa, imbir (ew. gotowa przyprawa do piernika bez mąki w składzie!)
  • 1-2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • Wszystkie składniki przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy za pomocą blendera na gładkie smoothie. Jeśli jest za gęste, to możemy dolać więcej mleka roślinnego i ponownie zmiksować.

    2. Dyniowe "trufle" energetyczne

    Składniki:

  • 1 szklanka musu dyniowego
  • 1/2 szklanki masła orzechowego, np. z migdałów
  • 1-2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • stewia (do smaku)
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka płatków z komosy ryżowej (można zastąpić płatkami ryżowymi lub jaglanymi)
  • cynamon
  • sól
  • Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę (użyj blendera). Płatki zbożowe można wcześniej zmielić na mąkę, np. w młynku. Doprawiamy do smaku stewią, szczyptą soli i cynamonem. Miskę zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Ze schłodzonej masy formujemy kuleczki, które przekładamy do płaskiego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Dla urozmaicenia można obtoczyć je w kakao i/lub nabić na długie wykałaczki.

    3. Galaretki dyniowa

    Składniki:

  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki żelatyny lub agaru
  • 1 i 1/2 szklanki musu dyniowego
  • 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego (można zastąpić gęstym jogurtem greckim)
  • syrop klonowy lub miód
  • cynamon
  • W ciepłej wodzie rozpuszczamy żelatynę - dokładnie i energicznie mieszamy, żeby nie powstały grudki. W osobnym garnuszku podgrzewamy mleko kokosowe na bardzo małym ogniu. Gdy zacznie robić się ciepłe dodajemy żelatynę i mieszamy do połączenia. Mleko nie powinno się spienić lub zagotować. Odstawiamy do przestygnięcia.

    W misce łączymy mus dyniowy, syrop klonowy (u nas 1/4 szklanki, można dodać więcej) i cynamon. Miksujemy składniki na gładką masę blenderem lub mikserem. Dolewamy mleko z żelatyną i jeszcze chwilę miksujemy. Masę przelewamy do małych salaterek i wstawiamy do lodówki na min. 60 minut.

    4. Dyniowe pieguski

    Składniki:

  • 1 szklanka musu dyniowego
  • 2 szklanki płatków owsianych lub mąki bezglutenowej [tutaj znajdziesz przykładowe mąki bezglutenowe]
  • stewia lub syrop klonowy30
  • cynamon
  • ulubione dodatki: groszki czekoladowe, żurawina, orzechy itp.
  • W misce mieszamy mus dyniowy, płatki owsiane lub mąkę (można też zrobić miks 1:1), cynamon i dosładzamy (jeśli nie chcemy, żeby ciasteczka były za słodkie, to dajemy 1/4 szklanki słodzika lub mniej). Gdy składniki dobrze się połączą, wsypujemy wybrane dodatki - należy delikatnie wmieszać je drewnianą łyżką. Z powstałej masy formujemy ciasteczka i wykładamy je na przygotowaną blaszkę (papier do pieczenia lub folia aluminiowa). Wstawiamy je do rozgrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.

    ciasta wielkanocne

    Przepisy na szybkie ciasta wielkanocne

    2021-03-01
    Wielkanoc jest żywa, kolorowa i słoneczna i dokładnie takie same mają być ciasta, które z jej okazji przygotujemy. Oto kilka niezwykle prostych przepisów na słodkości, tak prostych, że wykonać je może już nawet kilkulatek. Ale kuchnia to zabawa, a bawić się lepiej w grupie.
    karmienie dziecka

    Dziecko nie chce jeść? Nie popełniaj tych błędów

    2019-09-05
    Gdy dziecko nie chce jeść, rodzice zamartwiają się, czy zbyt mała ilość jedzenia nie wpłynie negatywnie na jego zdrowie. Dowiedz się więcej!
    dziecko

    Herbatki dla niemowląt – które będą najlepsze?

    2019-08-16
    Istnieją herbatki dla niemowląt, które możesz podawać maluszkowi bez obaw. Podpowiadamy, które z nich warto wybrać. Sprawdź!
    Menu na urodziny

    Menu na urodziny dziecka – jak je zaplanować?

    2019-05-30
    Zbliżają się urodziny twojego malucha, a ty nie wiesz jakie przekąski i danie przyrządzić, aby dzieci chętnie ich skosztowały? Przed wami kilka rad dotyczących przygotowania ciekawego i smacznego dziecięcego menu urodzinowego.
    Jak zrobić lody bez cukru?

    Lody bez cukru. Jak zrobić? Domowe przepisy

    2019-04-09
    Wystarczyło kilka dwa z dwucyfrową temperaturą i słońcem, bym sezon na "mamooo, a może zjemy lody?" mogła uznać za otwarty. Mamy niedaleko domu fantastyczną lod...
    Domowe praliny

    Przepisy na domowe pralinki

    2019-02-27
    Kto z nas nie ma od czasu do czasu ochoty na odrobinę słodkości? Odrobina czekolady jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Jednak, zamiast kupować sklepowe słodycze, zdecydowanie lepiej jest zrobić je w domu – wtedy masz wpływ nie tylko na ich skład, ale i możesz dowolnie je modyfikować. Mam dla ciebie przepis na przepyszne i proste w wykonaniu pralinki – zaangażuj w pomoc dzieciaki i zróbcie je samodzielnie!