Data modyfikacji:

Bajeczny sernik z wiśniową frużeliną. Idealny na święta!

Jeżeli nie wiecie jeszcze, co upiec na święta, polecam Wam poniższy przepis. To najlepszy sernik, jaki kiedykolwiek jadłam, a uwierzcie mi - jako urodzony ciastożerca doświadczenie w tej kwestii mam spore ;-)

Na początek garść rad. Jak upiec sernik idealny?

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową; kilkadziesiąt minut przed pieczeniem wyciągamy więc jaja i ser z lodówki, aby nieco ociepliły stosunki
  • Ser - od jego jakości zależy niemal wszystko! Warto próbować, smakować i wybrać taki, który najbardziej odpowiada naszym kubkom smakowym (ja najczęściej sięgam po TAKI); a gdy macie odrobinę więcej czasu, polecam ser uczciwie zmielić, a nie kupować gotowy, w wiaderku. Trochę więcej trudu, ale poprawa jakości odczuwalna! Jaki ser będzie najlepszy? Tłusty lub półtłusty, chudy odkładamy na czas po świętach, kiedy trzeba będzie zrzucić to i owo ;-)
  • Aby sernik nie wyrósł jak szalony, a później opadł i popękał, należy go piec długo, ale w dość niskich temperaturach. Zawsze w opcji góra-dół, nigdy na termoobiegu! Zaczynamy od 170 stopni na 20 minut, później skręcamy piekarnik do 130 stopni i pieczemy przez kolejnych 90 minut. Sernik to delikatesik - dlatego nie wyciągamy go gwałtownie po upieczeniu, ale pozwalamy ochłonąć w ciepełku - przy uchylonym piekarniku;
  • Im bardziej napowietrzymy ciasto podczas robienia, tym bardziej spektakularnie siądzie! Dlatego wszystkie składniki miksujemy krótko - wyłącznie po to, by się połączyły
  • Sernik jest najlepszy kilkanaście godzin po upieczeniu - świeży nie smakuje tak dobrze! Aby sernik nabrał charakteru, przechowujemy go w chłodnym miejscu; uwaga na lodówki przeładowane podczas świąt kiełbasami i innymi rarytasami tego pokroju - sernik bardzo absorbuje zapachy i może okazać się, że pachnący jałowcową traci "nieco" na atrakcyjności ;-)
  • Bajeczny sernik z domową frużeliną

    Sernik:

  • 500 g tłustego twarogu zmielonego trzykrotnie lub twarogu sernikowego
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 6 jajek
  • 100 g śmietany kremówki (30 lub 36 proc.)
  • Wszystkie składniki wyciągamy dwie godziny wcześniej z lodówki.  Piekarnik nastawiamy na 170 stopni (góra-dół). Krótko, około minuty, na niskich obrotach, miksujemy ser z mascarpone, mąką oraz cukrami  - ma powstać gładka masa. Później kolejno wbijamy po jednym jajku, bardzo krótko miksując po każdym (do 20 sekund), na końcu w masie ląduje śmietana i ją też delikatnie, krótko łączymy z masą serową. Ciasto wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, później zmniejszamy temperaturę do 120 i pieczemy jeszcze przez 80 minut.

    Domowa frużelina z wiśni

  • paczka mrożonych wiśni (około 450 g)
  • 20 g cukru
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • Mrożone wiśnie rozmrażamy na wolnym ogniu przez kilkanaście minut. Dodajemy cukier, sok z cytryny i zagotowujemy. Odlewamy pół szklanki powstałego soku, mieszamy do dokładnie z mąką ziemniaczaną i wlewamy z powrotem do wiśni, dokładnie rozprowadzając i raz jeszcze zagotowując. Studzimy i serwujemy!

    Tekst: Justyna Mazur

    ciasta wielkanocne

    Przepisy na szybkie ciasta wielkanocne

    2021-03-01
    Wielkanoc jest żywa, kolorowa i słoneczna i dokładnie takie same mają być ciasta, które z jej okazji przygotujemy. Oto kilka niezwykle prostych przepisów na słodkości, tak prostych, że wykonać je może już nawet kilkulatek. Ale kuchnia to zabawa, a bawić się lepiej w grupie.
    karmienie dziecka

    Dziecko nie chce jeść? Nie popełniaj tych błędów

    2019-09-05
    Gdy dziecko nie chce jeść, rodzice zamartwiają się, czy zbyt mała ilość jedzenia nie wpłynie negatywnie na jego zdrowie. Dowiedz się więcej!
    dziecko

    Herbatki dla niemowląt – które będą najlepsze?

    2019-08-16
    Istnieją herbatki dla niemowląt, które możesz podawać maluszkowi bez obaw. Podpowiadamy, które z nich warto wybrać. Sprawdź!
    Menu na urodziny

    Menu na urodziny dziecka – jak je zaplanować?

    2019-05-30
    Zbliżają się urodziny twojego malucha, a ty nie wiesz jakie przekąski i danie przyrządzić, aby dzieci chętnie ich skosztowały? Przed wami kilka rad dotyczących przygotowania ciekawego i smacznego dziecięcego menu urodzinowego.
    Jak zrobić lody bez cukru?

    Lody bez cukru. Jak zrobić? Domowe przepisy

    2019-04-09
    Wystarczyło kilka dwa z dwucyfrową temperaturą i słońcem, bym sezon na "mamooo, a może zjemy lody?" mogła uznać za otwarty. Mamy niedaleko domu fantastyczną lod...
    Domowe praliny

    Przepisy na domowe pralinki

    2019-02-27
    Kto z nas nie ma od czasu do czasu ochoty na odrobinę słodkości? Odrobina czekolady jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Jednak, zamiast kupować sklepowe słodycze, zdecydowanie lepiej jest zrobić je w domu – wtedy masz wpływ nie tylko na ich skład, ale i możesz dowolnie je modyfikować. Mam dla ciebie przepis na przepyszne i proste w wykonaniu pralinki – zaangażuj w pomoc dzieciaki i zróbcie je samodzielnie!