Wszystkie składniki wyciągamy dwie godziny wcześniej z lodówki. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni (góra-dół). Krótko, około minuty, na niskich obrotach, miksujemy ser z mascarpone, mąką oraz cukrami - ma powstać gładka masa. Później kolejno wbijamy po jednym jajku, bardzo krótko miksując po każdym (do 20 sekund), na końcu w masie ląduje śmietana i ją też delikatnie, krótko łączymy z masą serową. Ciasto wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, później zmniejszamy temperaturę do 120 i pieczemy jeszcze przez 80 minut.
Mrożone wiśnie rozmrażamy na wolnym ogniu przez kilkanaście minut. Dodajemy cukier, sok z cytryny i zagotowujemy. Odlewamy pół szklanki powstałego soku, mieszamy do dokładnie z mąką ziemniaczaną i wlewamy z powrotem do wiśni, dokładnie rozprowadzając i raz jeszcze zagotowując. Studzimy i serwujemy!
Tekst: Justyna Mazur