Data modyfikacji:

Tylko czekolada nas uratuje! Przepis na bajeczne, podwójnie czekoladowe brownie

Autor: Justyna Mazur

Właściwie to nie przepadam za czekoladowymi ciastami, ale to jedno jestem w stanie jeść łyżkami zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Po bokach i z wierzchu jest delikatnie chrupiące, w środku ma delikatną konsystencję musu. Podane na ciepło w asyście lodów waniliowych bez problemu może "robić" za wytworny deser, świetnie smakuje też w wersji owocowej - z malinami, wiśniami czy śliwkami.

Moje chłopaki uwielbiają czekoladę, dlatego od czasu do czasu robię im tę przyjemność i serwuje mocno czekoladowe brownie. Lubię to ciasto nie tylko dlatego, że bardzo szybko się je przygotowuje i ekspresowo piecze (zaledwie kilkanaście minut!), ale też za bardzo prostą listę składników i małą ilość mąki. Poza tym, sami wiecie...czekolada nie pyta, czekolada rozumie ;-)

Mocno czekoladowe brownie

  • 6 jajek
  • 130 gr masła
  • 2,5 tabliczki czekolady - 1,5 gorzkiej, jedna mleczna (ja dałam jedną gorzką, jedną mleczną i cztery pralinki, które zalegały w szafce)
  • 60 gr cukru (u mnie trzcinowy)
  • 50 gr mąki (u mnie orkiszowa jasna)
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a piekarnik rozgrzany do 200 stopni. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli i 10 gr cukru na sztywną masę. Żółtka ucieramy z pozostałą ilością cukru na wysokich obrotach - masa ma być puszysta. W kąpieli wodnej rozpuszczamy pokrojoną na małe kawałki czekoladę. Ubite białka oraz masę z żółtek bardzo delikatnie mieszamy - by ciasto nie straciło swej lekkiej konsystencji.  Dodajemy rozpuszczoną, lekko przestudzoną czekoladę i mąkę i znów mieszamy. Masę wykładamy na tortownicę o średnicy 22 cm i pieczemy ok. 15-20 min. Od czasu pieczenia zależy konsystencja ciasta - przy krótkim ciasto w środku będzie miało konsystencję musu.

    Brownie można robić wyłącznie z ciemnej czekolady - wtedy należy dodać ok. 80-100 gramów cukru. Część mąki śmiało zastąpią zmielone migdały - warto poeksperymentować w ten sposób, bo smak robi się ciekawszy i głębszy. Ciasto idealnie komponuje się z owocami - w naszej ulubionej wersji zatopione są maliny lub wiśnie (mogą być mrożone). Poezja, mówię Wam!

    ciasta wielkanocne

    Przepisy na szybkie ciasta wielkanocne

    2021-03-01
    Wielkanoc jest żywa, kolorowa i słoneczna i dokładnie takie same mają być ciasta, które z jej okazji przygotujemy. Oto kilka niezwykle prostych przepisów na słodkości, tak prostych, że wykonać je może już nawet kilkulatek. Ale kuchnia to zabawa, a bawić się lepiej w grupie.
    karmienie dziecka

    Dziecko nie chce jeść? Nie popełniaj tych błędów

    2019-09-05
    Gdy dziecko nie chce jeść, rodzice zamartwiają się, czy zbyt mała ilość jedzenia nie wpłynie negatywnie na jego zdrowie. Dowiedz się więcej!
    dziecko

    Herbatki dla niemowląt – które będą najlepsze?

    2019-08-16
    Istnieją herbatki dla niemowląt, które możesz podawać maluszkowi bez obaw. Podpowiadamy, które z nich warto wybrać. Sprawdź!
    Menu na urodziny

    Menu na urodziny dziecka – jak je zaplanować?

    2019-05-30
    Zbliżają się urodziny twojego malucha, a ty nie wiesz jakie przekąski i danie przyrządzić, aby dzieci chętnie ich skosztowały? Przed wami kilka rad dotyczących przygotowania ciekawego i smacznego dziecięcego menu urodzinowego.
    Jak zrobić lody bez cukru?

    Lody bez cukru. Jak zrobić? Domowe przepisy

    2019-04-09
    Wystarczyło kilka dwa z dwucyfrową temperaturą i słońcem, bym sezon na "mamooo, a może zjemy lody?" mogła uznać za otwarty. Mamy niedaleko domu fantastyczną lod...
    Domowe praliny

    Przepisy na domowe pralinki

    2019-02-27
    Kto z nas nie ma od czasu do czasu ochoty na odrobinę słodkości? Odrobina czekolady jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Jednak, zamiast kupować sklepowe słodycze, zdecydowanie lepiej jest zrobić je w domu – wtedy masz wpływ nie tylko na ich skład, ale i możesz dowolnie je modyfikować. Mam dla ciebie przepis na przepyszne i proste w wykonaniu pralinki – zaangażuj w pomoc dzieciaki i zróbcie je samodzielnie!