Naleśniki są jedną z prostszych potraw, jaką możemy przygotować dla swoich bliskich. Gdy osiągniemy już odpowiednią konsystencję ciasta (a nie jest to wcale takie proste) i przebrniemy przez etap smażenia (ten zajmuje często najwięcej czasu), możemy cieszyć się apetycznymi posiłkami w setkach, a nawet tysiącach różnych kombinacji. Teraz możesz podawać je także na specjalne okazje! Wystarczy, że porzucić nudne połączenie z serem lub dżemem i puścisz wodze fantazji.
Tort naleśnikowy to świetna propozycja, gdy Twoje dziecko ma urodziny, a Ty jesteś na bakier z pieczeniem. Wystarczy usmażyć mnóstwo cieniutkich naleśników, posmarować je dowolnym sosem lub nadzieniem i ułożyć w równy stosik. Pycha!
Na początku przygotuj sos. Namocz listki żelatyny w zimnej wodzie. W rondelku rozpuść w wodzie cukier i ziarna wanilii, dodaj czekoladę i rozmieszaj, aż masa będzie jednolita. Odciśnij żelatynę i rozpuść w przygotowanym sosie. Zostaw do stężenia.
Składniki na naleśniki połącz na gładką masę i smaż na rozgrzanym oleju, najlepiej używając nieprzywierającej patelni. Naleśniki układaj na talerzu o płaskim dnie, przekładając je przygotowanym sosem. Udekoruj wiórkami kokosowymi.
Tęczowe naleśniki to doskonały pomysł, jeśli chcesz niewielkim nakładem pracy przemienić zwyczajny obiad w dobrą zabawę. Wystarczy, że zwykłe ciasto naleśnikowe rozdzielisz do pięciu miseczek i do każdej z nich dodasz niewielką ilość barwnika spożywczego (wielkości ziarnka grochu). W ten sposób możesz zrobić zarówno słodkie, jak i wytrawne naleśniki, a nawet ich amerykańską, puszystą wersję.
Jeżeli nie masz barwników, możesz nadać naleśnikom kolory za pomocą zwykłych produktów spożywczych - na przykład dodając do ciasta rozdrobniony szpinak, koncentrat pomidorowy, kurkumę czy słodką paprykę.
Różyczki z naleśników to bardzo efektowny deser, który wymaga niewielkiego wkładu pracy. Wystarczy, że przygotujesz swoje ulubione ciasto naleśnikowe i zabarwisz je małą ilością barwnika spożywczego (znajdziesz je TUTAJ). Usmaż dość grube, puszyste placki i za pomocą szklanki wytnij z nich równe koła. Ułóż pięć naleśnikowych kół w rzędzie, nakładając je częściowo na siebie. Posmaruj cały rząd kremowym serkiem i zwiń go w rulon. Po przekrojeniu rulonu na pół powstaną dwie równe różyczki.
Smacznego!
Wszystko, czego potrzebujesz do usmażenia perfekcyjnych naleśników, znajdziesz TUTAJ.