Data modyfikacji:

Pyszne, domowe biszkopty migdałowe. Bez mąki!

Autor: Justyna Mazur

Biszkopty - zwykło się mówić, że są dobre nawet dla niemowląt. Bo mają gluten i można wprowadzić je zaraz na początku rozszerzania diety, bo są miękkie, bo nawet te sklepowe mają krótki skład i nie są nafaszerowane chemią. Niby tak, ja jednak wolę sama je piec - zajmuje to dosłownie chwilę, a przynajmniej wiem dokładnie, co się w nich znajduje. Nasze ulubione nie mają w składzie ani grama mąki - i to ich dodatkowy atut. Polecam!

Ten przepis możecie wykorzystać dwojako - albo piekąc ciasto w całości, w blaszce 20x20, albo dzieląc masę na małe, okrągłe lub podłużne porcje, robiąc biszkopty. My zazwyczaj zostajemy przy wersji numer jeden, bo jest mniej zachodu. Poza tym wystarczy biszkopt przeciąć na pół i posmarować domowym masłem orzechowym, zdrową "nutellą" (ok. 20 daktyli zalewamy ciepłą wodą, by zmiękły, następnie blendujemy je na gładką masę, dodając cztery łyżki kakao i ok. 70 ml mleka (może być roślinne; im więcej mleka, tym krem będzie rzadszy), albo kremem z białego twarogu i robi się prawdziwa uczta; Jednak i biszkopty od czasu do czasu pieczemy - łatwo je spakować, co latem, gdy na place zabaw trzeba tachać cały catering, ma niebagatelne znaczenie.

Biszkopt jest bardzo delikatny i pięknie pachnie migdałami. Mam nadzieję, że Wam posmakuje tak bardzo, jak nam! Mąkę migdałową możecie kupić gotową; Ja robię ją sama, mieląc płatki. Polecam to rozwiązanie; myślę, że Waszemu portfelowi też przypadłoby go gustu ;-)

szukasz książek kucharskich? Zobacz tutaj

Migdałowy biszkopt

  • cztery duże jajka
  • 120 g cukru (może być rozpuszczony miód)
  • łyżka cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie)
  • 250 g mielonych migdałów
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, błyszczącą masę, stopniowo dodając cukier, a później delikatnie, nie niszcząc piany z białek, mieszamy z żółtkami i  dodajemy partiami migdały (wciąż uważając, by nie piana "nie siadła" i nie straciła puszystości). Masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia; Pieczemy około  25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra - dół). Gdy chcemy biszkopty, czas pieczenia skracamy do ok. 15-17 min. Masę wykładamy na papier łyżeczką, pamiętając o odstępach między ciasteczkami.

    Biszkopty są oczywiście wyśmienite saute, ale zdarza mi się je wykorzystywać do innych deserów - na przykład do tiramisu. Gdy wyciśniemy je rękawem cukierniczym, formując podłużne ladyfingers (jak na zdjęciu głównym), będą doskonałe do obłożenia tortu po bokach. Później wystarczy przewiązać ciacho jakąś piękną kokardą i efekt WOW zapewniony. Polecam!

    ciasta wielkanocne

    Przepisy na szybkie ciasta wielkanocne

    2021-03-01
    Wielkanoc jest żywa, kolorowa i słoneczna i dokładnie takie same mają być ciasta, które z jej okazji przygotujemy. Oto kilka niezwykle prostych przepisów na słodkości, tak prostych, że wykonać je może już nawet kilkulatek. Ale kuchnia to zabawa, a bawić się lepiej w grupie.
    karmienie dziecka

    Dziecko nie chce jeść? Nie popełniaj tych błędów

    2019-09-05
    Gdy dziecko nie chce jeść, rodzice zamartwiają się, czy zbyt mała ilość jedzenia nie wpłynie negatywnie na jego zdrowie. Dowiedz się więcej!
    dziecko

    Herbatki dla niemowląt – które będą najlepsze?

    2019-08-16
    Istnieją herbatki dla niemowląt, które możesz podawać maluszkowi bez obaw. Podpowiadamy, które z nich warto wybrać. Sprawdź!
    Menu na urodziny

    Menu na urodziny dziecka – jak je zaplanować?

    2019-05-30
    Zbliżają się urodziny twojego malucha, a ty nie wiesz jakie przekąski i danie przyrządzić, aby dzieci chętnie ich skosztowały? Przed wami kilka rad dotyczących przygotowania ciekawego i smacznego dziecięcego menu urodzinowego.
    Jak zrobić lody bez cukru?

    Lody bez cukru. Jak zrobić? Domowe przepisy

    2019-04-09
    Wystarczyło kilka dwa z dwucyfrową temperaturą i słońcem, bym sezon na "mamooo, a może zjemy lody?" mogła uznać za otwarty. Mamy niedaleko domu fantastyczną lod...
    Domowe praliny

    Przepisy na domowe pralinki

    2019-02-27
    Kto z nas nie ma od czasu do czasu ochoty na odrobinę słodkości? Odrobina czekolady jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Jednak, zamiast kupować sklepowe słodycze, zdecydowanie lepiej jest zrobić je w domu – wtedy masz wpływ nie tylko na ich skład, ale i możesz dowolnie je modyfikować. Mam dla ciebie przepis na przepyszne i proste w wykonaniu pralinki – zaangażuj w pomoc dzieciaki i zróbcie je samodzielnie!