Krówki pokruszcie i wraz z masłem wrzucie do rondelka o grubym dnie. Podgrzewajcie, mieszając aż do uzyskania płynnej konsystencji. Odstawcie masę na bok, dodajcie ryż i dokładnie wymieszajcie. Zacznijcie z jeszcze ciepłej masy formować kulki. Układajcie w papilotkach do muffinek lub na papierze do pieczenia. Odstawcie na 2 godziny w chłodne i ciemne miejsce, a jeśli będą się zbytnio kleić, odstawcie na 30 minut do lodówki.
Czekoladę połamcie na kawałki, wrzućcie od rondla. Następnie dodajcie śmietankę i gotujcie na wolnym ogniu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstawcie do chłodnego miejsca, aby czekolada trochę ostygła, ale wciąż była płynna. Wrzućcie ryż do masy i wymieszajcie. Ulepcie kulki i odstawiajcie je na papier do pieczenia.
Pianki marshmallow wrzućcie do dużej miski (takiej, którą można używać w mikrofalówce), dodajcie masło i włóżcie do mikrofalówki. Podgrzewajcie 1-2 minut. Do masy dodajcie ryż, wymieszajcie. Posmarujcie łyżki olejem (masa nie będzie się do nich kleić) i zacznijcie formułować kulki. Ułóżcie na papierze do pieczenia i odstawcie w chłodne miejsce do zastygnięcia na ok. 2 godziny.
Na grafice: Książki kucharskie dla dzieci: 1-2. Mariola Jarocka: "Dzieci gotują, czyli kuchnia pełna przygód" (KLIK)
Bakalie wrzućcie na blaszkę i delikatnie podprażcie w piekarniku lub na patelni (bez dodatku tłuszczu). Wyłóżcie je na talerz i poczekajcie aż ostygną, a następnie pokrójcie na mniejsze kawałki. Masło wrzućcie do rondelka, rozpuśćcie i dodajcie mleko. Gotujcie, cały czas mieszając. Kiedy mieszanka będzie jednolita, dodajcie ryż i bakalie. Odstawicie masę na chwilę do wystudzenia. Uformujcie kulki i układajcie je na papierze do pieczenia lub w papilotkach. Wstawcie do lodówki na 30 minut.
Oprócz powyższych przepisów, do zrobienia pysznych szyszek z ryżu preparowanego możecie użyć masę kajmakową o smaku orzechów lub białą czekoladę. Jeśli lubicie Marsy, możecie pozwolić sobie na chwilę przyjemności i wzbogacić kulki o pokruszony baton. Aby stworzyć kolorowe kulki, zróbcie je według tradycyjnego przepisu (z krówkami), a po ulepieniu szyszek, obtoczcie je w kolorowej posypce do ciast.
Spróbuj schować kilka sztuk ryżowych kulek – będziesz mogła je spakować dziecku do szkoły, aby miało smaczną przekąskę. Na pewno ucieszy się z takiego smakołyku.