Kaszki dla niemowląt z glutenem. Tak czy nie?
Gluten to połączenie dwóch roślinnych białek występujących w zbożach takich, jak jęczmień, żyto, pszenica, owies, orkisz. Należy podkreślić, że mimo powszechnej mody na bezglutenowe produkty, związek ten sam w sobie nie jest szkodliwy – zdrowe osoby mogą spożywać go bez żadnych obaw.
Kaszki wielozbożowe, pszenne, kaszka manna czy owsianka mogą pojawić się w diecie malucha zaraz po kaszkach bezglutenowych. Podczas ich podawania, należy uważnie obserwować malucha – wszelkie skórne objawy alergiczne czy kłopoty trawienne mogą wskazywać na to, że twoje dziecko cierpi na celiakię – czyli nietolerancję glutenu.
Jeśli, mimo podawania kaszek z zawartością glutenu, maluch czuje się dobrze, nie rezygnuj z nich! Zboża to cenne źródła minerałów, które wspierają zrównoważony rozwój dziecka.