Data modyfikacji:

Przepis na jagodzianki. Lepsze niż z cukierni!

Autor: Justyna Mazur

Przepis na jagodzianki. Jako zdeklarowany cukroholik nie przepadam, o dziwo, za drożdżówkami, ale jest jeden wyjątek. Jagodzianki. Je mogłabym jeść codziennie. Szybko się okazało, że miłość tę odziedziczyły dzieci. Nie było rady – trzeba było zakasać rękawy i zrobić je samemu. A później kolejny i kolejny. Łapcie przepis, są wyśmienite!

Najgorsza i właściwie jedyna mocniej angażująca czynność to wyrabianie ciasta. Trzeba to robić długo i dokładnie, by uwolnił się gluten, a ciasto było elastyczne i łatwo odchodziło od ręki. Ja do tego celu najczęściej używam męża, ale jeżeli macie dobrego robota kuchennego to jeszcze lepiej – robot nie marudzi!

Przepis na jagodzianki – składniki

  • 40 g świeżych drożdży (50 g)
  • 250 ml letniego mleka
  • 560 g mąki pszennej (u nas orkiszowa jasna na pół z chlebową)
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 100-120 g cukru pudru
  • Szczypta soli
  • 100 g roztopionego masła
  • Nadzienie:

  • 300-400 g jagód
  • dwie łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka cukru (opcjonalnie)
  • Zaczynamy od zrobienia rozczynu - drożdże kruszymy, zasypujemy łyżką cukru, mieszkamy ze 100 g letniego mleka i rozpuszczamy. Później wsypujemy 3 łyżki mąki i mieszkamy dokładnie. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy resztę składników – mąkę, jajka, żółtka, sól, mleko i masło i dokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką. Przykladamy się! Po jakiś 15-20 minutach mamy nie tylko boląca rękę, ale też czarną robotę za sobą! No i 1,5 godziny przerwy – w tym czasie ciasto sobie spokojnie rośnie w misce (przykryjcie ścierką, żeby nie wyschło)

    ZOBACZ KONIECZNIE: Domowe żelki ze świeżych owoców (PRZEPIS)

    Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę wysypaną mąką, chwilę wyrabiamy, później dzielimy na pół, a z każdej połówki wydzielamy 8 części. Każdą wałkujemy delikatnie, na środek wykładamy po dwie łyżeczki jagód (wcześniej mieszamy je z mąką ziemniaczaną); lepimy brzegi ciasta (jak pierogi), uważając, by przy łączeniu nie było mąki (wtedy bułeczki się rozejdą podczas pieczenia), delikatnie formujemy w wałek i układamy na blaszce łączeniem w dół, zachowując odstępy. Zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia, a później pieczemy 180-200 stopni góra-dół przez około 18-20 minut. Po wystudzeniu dekorujemy lukrem (cukier puder rozpuszczony w gorącej wodzie lub soku z cytryny). Jagodziany można mrozić, ale, to be honest, nigdy nie próbowałam - nie dały nam szansy i same pchały się do rąk ;-) Smacznego!

    ciasta wielkanocne

    Przepisy na szybkie ciasta wielkanocne

    2021-03-01
    Wielkanoc jest żywa, kolorowa i słoneczna i dokładnie takie same mają być ciasta, które z jej okazji przygotujemy. Oto kilka niezwykle prostych przepisów na słodkości, tak prostych, że wykonać je może już nawet kilkulatek. Ale kuchnia to zabawa, a bawić się lepiej w grupie.
    karmienie dziecka

    Dziecko nie chce jeść? Nie popełniaj tych błędów

    2019-09-05
    Gdy dziecko nie chce jeść, rodzice zamartwiają się, czy zbyt mała ilość jedzenia nie wpłynie negatywnie na jego zdrowie. Dowiedz się więcej!
    dziecko

    Herbatki dla niemowląt – które będą najlepsze?

    2019-08-16
    Istnieją herbatki dla niemowląt, które możesz podawać maluszkowi bez obaw. Podpowiadamy, które z nich warto wybrać. Sprawdź!
    Menu na urodziny

    Menu na urodziny dziecka – jak je zaplanować?

    2019-05-30
    Zbliżają się urodziny twojego malucha, a ty nie wiesz jakie przekąski i danie przyrządzić, aby dzieci chętnie ich skosztowały? Przed wami kilka rad dotyczących przygotowania ciekawego i smacznego dziecięcego menu urodzinowego.
    Jak zrobić lody bez cukru?

    Lody bez cukru. Jak zrobić? Domowe przepisy

    2019-04-09
    Wystarczyło kilka dwa z dwucyfrową temperaturą i słońcem, bym sezon na "mamooo, a może zjemy lody?" mogła uznać za otwarty. Mamy niedaleko domu fantastyczną lod...
    Domowe praliny

    Przepisy na domowe pralinki

    2019-02-27
    Kto z nas nie ma od czasu do czasu ochoty na odrobinę słodkości? Odrobina czekolady jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Jednak, zamiast kupować sklepowe słodycze, zdecydowanie lepiej jest zrobić je w domu – wtedy masz wpływ nie tylko na ich skład, ale i możesz dowolnie je modyfikować. Mam dla ciebie przepis na przepyszne i proste w wykonaniu pralinki – zaangażuj w pomoc dzieciaki i zróbcie je samodzielnie!