CZYTAJ TEŻ: Pyszne brownie z...fasoli. Dzieciaki je uwielbiają!
Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto, czyli mąki, sól, oliwę, cukier, stewię, wodę. Miksujemy. Dodajemy wiórki kokosowe i siemię lniane. Miksujemy. Dodajemy płatki ryżowe i owsiane. Miksujemy. Ważne, żeby uzyskać gęstą masę. Wszystkie składniki muszą się lepić, ale nie być zbyt wodniste. Można dodać odrobinę wody, jeśli czujemy pod palcami, że ciastka nie chcą się lepić i formować w kulkę. Na koniec dodajemy żurawinę. Miksujemy delikatnie. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy kulki średnicy 2-3 cm. Spłaszczamy i układamy na blaszce. Najlepiej, żeby ciasteczka układać w odstępach około 3 cm. Z podanych składników wychodzi około 25-30 sztuk. Pieczemy 20 minut (góra-dół). Wyjmujemy jedno ciasteczko i próbujemy. Ewentualnie dopiekamy jeszcze 5-10 minut. Wszystko zależy od składników i ilości wody. Dobrze, jeśli ciasteczka są minimalnie zarumienione, ale nie brązowe.
ZOBACZ KONIECZNIE: Wyśmienita, domowa chałwa. Potrzebne tylko dwa składniki!
Jabłka myjemy i wydrążamy ostrożnie gniazda nasienne za pomocą specjalnej wykrawaczki lub ostrym nożykiem. Ugotowany ryż mieszamy z bakaliami i cynamonem. Zapiekamy wszystko w piekarniku w temperaturze 200 stopni 15 minut lub nieco dłużej (w zależności od twardości jabłek i upodobań). Podajemy posypane cynamonem.
zdrowe słodycze można wyczarować z jabłek
Tradycyjny napój prosto z Indii; ma wiele odmian i smaków.
Mango kroimy w kostkę. Dodajemy do schłodzonego jogurtu. Przyprawiamy do smaku. Blendujemy na gładki koktajl. Podajemy schłodzone.
WSZYSTKIE PRZEPISY POCHODZĄ Z KSIĄŻKI KASI GUBAŁY -WARZYWA GÓRĄ. W środku znajdziecie 127 prostych autorskich przepisów pełnych smaków i zapachów sezonowej kuchni slow. Jest piękna, bardzo polecam!