Data publikacji:

Co zrobić z dyni? Przepisy na dania z dyni

Dynia to królowa jesiennej kuchni – jest nie tylko bardzo zdrowa, ale też zwyczajnie pyszna. Nie wiesz, co zrobić z dyni? Podpowiemy ci! Oto proste przepisy, do których będziesz chętnie wracać przez lata.
co zrobić z dyni

Dynia – dlaczego warto zaprosić ją do swojej kuchni?

Dynia jest wyjątkowo cenionym warzywem – kochamy ją nie tylko za smak, ale i za wartości odżywcze. Zawiera całą masę witamin: C, A, E, K, tiaminę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy i ryboflawinę, a także mnóstwo minerałów – między innymi wapń, żelazo, potas, sód, cynk czy magnez.

Z pewnością zainteresuje cię również fakt, że dynia może obniżać ryzyko powstania nowotworów (dzięki zawartości beta-karotenu), obniża ciśnienie i poziom złego cholesterolu, a nawet pomaga kobietom w ciąży, ponieważ redukuje nasilenie mdłości.

Skoro już zatem wiesz, że jest to wyjątkowe warzywo, pozostaje tylko pytanie: co zrobić z dyni?

Krem z dyni

Jeśli interesują cię przede wszystkim proste przepisy z dyni, to koniecznie musisz wykorzystać ten na pyszny, sycący i aromatyczny krem – idealny na jesienne wieczory.

Składniki:
  • 1 kg dyni,
  • 2 marchewki,
  • 1,5 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3-4 szklanki bulionu drobiowego,
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
  • śmietana ukwaszona 18%,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki.
Przygotowanie: Obierz dynię, przekrój ją i usuń część miąższu z pestkami. Następnie pokrój ją na kawałki (dynia jest twarda, więc użyj ostrego, dużego noża), pokrój też marchew, cebulę oraz czosnek. Na dużą patelnię wlej oliwę i podsmażaj wszystkie składniki przez około 5-10 minut. Następnie przełóż wszystko do wysokiego garnka, zalej bulionem i gotuj przez około 40 minut. Po tym czasie wystarczy zblendować zupę – powinna zmienić się w gęsty krem. Dopraw danie solą i pieprzem, podawaj na talerzu z kapką śmietany i poszatkowaną natką pietruszki.

Wskazówka: niektórym osobom dania z dyni wydają się zbyt łagodne. Jeśli chcesz nadać potrawie nieco wyrazistości, dodaj pół łyżeczki curry i odrobinę kurkumy.

Placki z dyni

Co można zrobić z dyni dla dzieci, które niekoniecznie przepadają za zupami? To proste – placuszki! Uwielbia je każde dziecko i twoje z pewnością nie będzie wyjątkiem.

Składniki:
  • 350 g drobno potartej dyni,
  • około 140 g jogurtu naturalnego,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 duże jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie),
  • olej do smażenia,
  • dowolny dżem (jako dodatek).
Przygotowanie:

Do miski wlej jogurt naturalny, wbij jajka, dodaj dynię, po czym wszystko wymieszaj. Do drugiej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę. Wymieszaj wszystkie sypkie składniki, następnie przelej zawartość do pierwszej miski (tej z dynią). Nagrzej patelnię i nakładaj placki łyżką – zdejmuj je, kiedy będą już ładnie zarumienione.

Placuszki z dyni najlepiej podawać z cukrem pudrem albo z dowolnym dżemem – wystarczy odrobina.

Ciasto z dyni

Czy dania z dyni sprawdzą się na małym, rodzinnym przyjęciu? Oczywiście, czego najlepszym dowodem jest ciasto z tym warzywem w roli głównej. Jak je przygotować?

Składniki:
  • 2 szklanki dyni startej na drobnych oczkach,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka oleju roślinnego,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier puder (do dekoracji).
Przygotowanie:

Połącz olej z cukrem (najlepiej zrobić to za pomocą miksera), w trakcie miksowania dodawaj po jednym jajku. Kolejny etap to dosypywanie mąki oraz sody – rób to stopniowo, łyżka po łyżce. Na sam koniec dodaj dynię. Przygotuj tortownicę, wykładając ją papierem do pieczenia. Wlej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C. Piecz przez około godzinę. Kiedy ciasto ostygnie, posyp je cukrem pudrem.

Wskazówka: to oczywiście najprostsze ciasto z dyni. Przepis możesz urozmaicić, dodając bakalie albo przekładając ciasto dżemem – np. morelowym.

Dżem z dyni

Idealny dżem z dyni nie jest ani za słodki, ani zbyt „mdły”. Oto, jak osiągnąć właśnie taki wypośrodkowany, smaczny efekt. Składniki:
  • 1,5 kg dyni,
  • 300 g cukru,
  • 3 duże pomarańcze,
  • 1 mała cytryna.
Przygotowanie:

Obierz dynię ze skóry i pozbądź się nasion, następnie pokrój warzywo na małe kawałki. Wrzuć wszystkie do garnka, do którego musisz wycisnąć też sok z pomarańczy oraz cytryn. Gotuj całość przez około 30 minut. Jeśli warzywo będzie już miękkie, zdejmij je z ognia i zmiksuj na gładką masę. Dodaj cukier i gotuj swój dżem przez około 20 minut. Po tym czasie wlej dżem do wyparzonych słoików, dokładnie je zakręć i odwróć do góry dnem – zakrętki powinny się „zaciągnąć”. Taki dżem z dyni idealnie nadaje się do kanapek, drożdżówki, świetnie komponuje się również z serkiem śniadaniowym.

Sałatka z dyni

Jeśli masz ochotę na co niebanalnego, to na pewno zainteresuje cię sałatka z dynią – idealne danie na filmowy wieczór albo imprezowy dodatek do mięsa. Koniecznie wypróbuj!

Składniki:
  • 70 dag dyni,
  • 1 opakowanie sera feta (półtłustego),
  • gotowy miks sałat,
  • odrobina miodu,
  • ocet balsamiczny,
  • orzechy włoskie – mała garść,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie:

Pokrój dynię na małe kwadraciki, skrop je oliwą i włóż do nagrzanego do 180° C piekarnika. Piecz około 35 minut – dynia powinna być miękka. Do półmiska włóż miks sałat, wrzuć pokrojony w kosteczkę ser feta oraz kawałki dyni i połamane orzechy. Posyp odrobiną soli, odrobiną pieprzu, skrop oliwą i octem balsamicznym. Wymieszaj wszystko – twoja sałatka z dyni jest już gotowa. Jeśli podczas mieszania miska uległa zabrudzeniu, przełóż sałatkę do czystego naczynia. Smacznego!