Dynia – dlaczego warto zaprosić ją do swojej kuchni?
Dynia jest wyjątkowo cenionym warzywem – kochamy ją nie tylko za smak, ale i za wartości odżywcze. Zawiera całą masę witamin: C, A, E, K, tiaminę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy i ryboflawinę, a także mnóstwo minerałów – między innymi wapń, żelazo, potas, sód, cynk czy magnez.
Z pewnością zainteresuje cię również fakt, że dynia może obniżać ryzyko powstania nowotworów (dzięki zawartości beta-karotenu), obniża ciśnienie i poziom złego cholesterolu, a nawet pomaga kobietom w ciąży, ponieważ redukuje nasilenie mdłości.
Skoro już zatem wiesz, że jest to wyjątkowe warzywo, pozostaje tylko pytanie:
co zrobić z dyni?
Krem z dyni
Jeśli interesują cię przede wszystkim proste przepisy z dyni, to koniecznie musisz wykorzystać ten na pyszny, sycący i aromatyczny krem – idealny na jesienne wieczory.
Składniki:
- 1 kg dyni,
- 2 marchewki,
- 1,5 cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 3-4 szklanki bulionu drobiowego,
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
- śmietana ukwaszona 18%,
- sól i pieprz do smaku,
- natka pietruszki.