Na rynku znajdziemy foremki o różnych kolorach, wielkościach i kształtach. To mogą być zarówno małe prostokąty jak i serduszka, owoce czy postaci z kreskówek. Niezależnie od wyglądu jest to po prostu pojemniczek (albo kilka złączonych ze sobą), do którego wlewa się masę na lody i wkłada się w nią patyczek. Foremki są najczęściej wykonane z plastiku lub silikonu. Z silikonowych łatwiej wyjmuje się gotowe lody domowe na patyku, ponieważ są bardziej elastyczne i wytrzymałe, natomiast plastikowe formy zazwyczaj są trochę tańsze.
W takich foremkach możemy przygotować lody zarówno na bazie śmietanki czy jogurtu greckiego, sorbety, a nawet zamrozić w nich smoothie lub kompot! Domowe lody na patyku często nie potrzebują już dodatkowego cukru – wystarczy wybrać odpowiednio słodkie owoce. To idealny sposób na zdrowy i pełnowartościowy deser zarówno dla najmłodszych, jak i osób będących na diecie.
Składniki:
Wykonanie:
Wrzuć do miski pokrojonego banana oraz inne przygotowane owoce i zblenduj je na gładką masę. Przełóż masę do foremek i włóż do zamrażarki na kilka godzin. W kąpieli wodnej rozpuść pół tabliczki czekolady z dodatkiem oleju kokosowego. Ostudź rozpuszczoną polewę, a następnie zanurz w niej zamrożone lody. Odłóż je na talerzyk i włóż jeszcze na kilka minut do zamrażarki, aby polewa stwardniała.
Przygotowanie domowego sorbetu jest bardzo proste! Przygotuj ulubione owoce (np. truskawki, maliny, jagody) i do smaku miód, cukier, syrop klonowy lub inne słodzidło. Zblenduj wszystko na gładką masę (ewentualnie dobrze rozgnieć owoce widelcem). Pożądaną postacią masy sorbetowej jest konsystencja jogurtu greckiego lub gęstej śmietany. Zbyt rzadką możesz zagęścić np. dodatkowymi owocami lub masłem orzechowym, natomiast za gęstą rozcieńczysz sokiem owocowym, wodą lub wodą kokosową. Gotową masę przełóż do foremek do lodów na patyku i umieść w zamrażarce na minimum trzy godziny.
Chłodzące niskokaloryczne domowe lody na patyku z niską zawartością węglowodanów prostych i pełne białka istnieją! W dodatku posmakują zarówno dbającym o linię, jak i amatorom słodkości.
Składniki:
Wykonanie:
Przygotuj dwie miski. W jednej wymieszaj owoce, jedną łyżkę miodu i wanilię. W drugiej połącz resztę miodu, jogurt i mleko roślinne. Do foremek na lody na patyku wlej najpierw masę jogurtową, a następnie dodaj masę owocową. Odstaw do zamrażarki na kilka godzin.
Autor: Agnieszka Ragus