Data modyfikacji:

Jak zrobić domowe lody na patyku?

Kiedy na zewnątrz robi się coraz cieplej, mamy większą ochotę na słodką ochłodę w postaci lodów. Niestety skład większość produktów, które znajdziemy w sklepowych zamrażarkach, pozostawia wiele do życzenia: głównie to cukier, tłuszcz, ale nie brakuje również sztucznych barwników i konserwantów. W trosce o zdrowie swoje i najbliższych, proponujemy wykonanie deserów lodowych samodzielnie! Jak zrobić domowe lody na patyku, żeby były nie tylko pyszne, ale również zdrowsze i tańsze niż ich sklepowe odpowiedniki? Poniżej pyszne przepisy i inspiracje!
domowe lody na patyku

Od czego zacząć domowe lody na patyku?

W przygotowywaniu lodów domowych na patyku ogranicza nas tylko wyobraźnia! Powinniśmy przestrzegać jednak kilku podstawowych zasad, aby mieć pewność, że deser na pewno się uda. Podstawą są oczywiście foremki do lodów na patyku.

Na rynku znajdziemy foremki o różnych kolorach, wielkościach i kształtach. To mogą być zarówno małe prostokąty jak i serduszka, owoce czy postaci z kreskówek. Niezależnie od wyglądu jest to po prostu pojemniczek (albo kilka złączonych ze sobą), do którego wlewa się masę na lody i wkłada się w nią patyczek. Foremki są najczęściej wykonane z plastiku lub silikonu. Z silikonowych łatwiej wyjmuje się gotowe lody domowe na patyku, ponieważ są bardziej elastyczne i wytrzymałe, natomiast plastikowe formy zazwyczaj są trochę tańsze.

W takich foremkach możemy przygotować lody zarówno na bazie śmietanki czy jogurtu greckiego, sorbety, a nawet zamrozić w nich smoothie lub kompot! Domowe lody na patyku często nie potrzebują już dodatkowego cukru – wystarczy wybrać odpowiednio słodkie owoce. To idealny sposób na zdrowy i pełnowartościowy deser zarówno dla najmłodszych, jak i osób będących na diecie.

Przepisy podstawowe na lody na patyku

Pyszne lody w polewie czekoladowej

Składniki:

  • jeden banan,
  • kilka truskawek, malin lub czereśni,
  • pół tabliczki prawdziwej gorzkiej czekolady,
  • łyżka oleju kokosowego.

Wykonanie:

Wrzuć do miski pokrojonego banana oraz inne przygotowane owoce i zblenduj je na gładką masę. Przełóż masę do foremek i włóż do zamrażarki na kilka godzin. W kąpieli wodnej rozpuść pół tabliczki czekolady z dodatkiem oleju kokosowego. Ostudź rozpuszczoną polewę, a następnie zanurz w niej zamrożone lody. Odłóż je na talerzyk i włóż jeszcze na kilka minut do zamrażarki, aby polewa stwardniała.

Domowy sorbet na patyku

Przygotowanie domowego sorbetu jest bardzo proste! Przygotuj ulubione owoce (np. truskawki, maliny, jagody) i do smaku miód, cukier, syrop klonowy lub inne słodzidło. Zblenduj wszystko na gładką masę (ewentualnie dobrze rozgnieć owoce widelcem). Pożądaną postacią masy sorbetowej jest konsystencja jogurtu greckiego lub gęstej śmietany. Zbyt rzadką możesz zagęścić np. dodatkowymi owocami lub masłem orzechowym, natomiast za gęstą rozcieńczysz sokiem owocowym, wodą lub wodą kokosową. Gotową masę przełóż do foremek do lodów na patyku i umieść w zamrażarce na minimum trzy godziny.

Fit lody greckie

Chłodzące niskokaloryczne domowe lody na patyku z niską zawartością węglowodanów prostych i pełne białka istnieją! W dodatku posmakują zarówno dbającym o linię, jak i amatorom słodkości.

Składniki:

  • jeden duży kubek lub dwa małe jogurtu greckiego,
  • pół szklanki mleka roślinnego (np. sojowego, migdałowego, owsianego),
  • szklanka owoców jagodowych,
  • pół łyżeczki waniliowego aromatu,
  • 2-3 łyżki miodu do smaku.

Wykonanie:

Przygotuj dwie miski. W jednej wymieszaj owoce, jedną łyżkę miodu i wanilię. W drugiej połącz resztę miodu, jogurt i mleko roślinne. Do foremek na lody na patyku wlej najpierw masę jogurtową, a następnie dodaj masę owocową. Odstaw do zamrażarki na kilka godzin.

Autor: Agnieszka Ragus